Basescu nu a decapitat Serviciile dupa ce le-a mingiiat indelung pe freza, ci le-a dat dreptul de a lucra corect si le-a pedepsit pentru ca au lucrat incorect. Acest tip de contract nu e o manevra, un ordin sau un abuz, ci un principiu de drept: prezumtia de nevinovatie. Atit si mult mai mult.
La mijlocul saptaminii trecute, Romania isi fixase intilnire cu nasa ei de botez postcomunist, anarhia. Statul, indrumat de functionari bezmetici, era gata sa se dizolve in Republica Bunului Plac, cu vila la lac.
O padure de institutii asista, cu ochii bine inchisi, la fuga de sub nici o escorta a unui adversar mortal: Omar Hayssam, traficant arab de fonduri si terenuri romanesti, copil adoptiv al PSD, mijlocitor de rapiri. Comedia a inceput, in aprilie, dupa tipicul pervers, slefuit, pina la desavirsire, de Justitie si de fortele de ordine.
Atunci, Hayssam devenea cel mai proaspat mare inculpat, lovit de boli incurabile, pe treptele tribunalului. Eliberat din motive medicale, Hayssam a disparut si e, acum, la adapost. De ce nu, in Liban, tara in care Hayssam poate schimba, fericit, catusele pe Katiuse? Extragerea lui Hayssam din bratele moi ale legii a adus vestea ca fiecare roman a devenit proprietarul de drept al exasperarii.
Ca orice e posibil si nimic interzis in Romania. Ca oricine poate minti si unelti fara teama. Ca nepasarea si sminteala sint aparate chiar de Justitie si acoperite de prostia celor ce au jurat sa stea cu ochii pe raufacatori. Aceasta stare ameninta sa impuna legea junglei cu plasma.
In acest moment a intervenit presedintele Basescu, si pornind de aici trebuie inteleasa revolta acestui om de stat care se scufunda, sezonier, in populism si reapare, salutar, in momentele de criza.
Debarcarea simultana a celor trei sefi de servicii secrete si a procurorului general a tras o linie, in ult