CAIET DE RETETE Crawl, fluture, bras, spate... La mare nu conteaza stilul. Ca vine-un val si ti-a stricat jucaria de te pomenesti c-aduni scoici cu dintii. E ca la maioneza. Dai o data din mana mai harcana si te pomenesti ca treâ s-o iei de la capat. Bine, daca ai imaginatie si te tine fizicuâ, poti s-o apuci in stilul crawl (liber). Adica sa cumperi (la liber) maioneza, ca de restul, daca nu-i prea complicat, poti la o adica sa faci si pluta. Ca-n bucatarie, stilul chiar nu conteaza. Papa sa iasa. De vase murdare si de clatite lipite pe tavan nu te cauta nimeni. Ca doar nu ti-oi face singur sesizare la Oficiul pentru Protectia Consumatorului! Nu te depuncteaza nici un arbitru pentru executia tehnica. Artisticuâ sa nu pice rau la stomac! Ca, pana la urma, capuâ face, capuâ trage! Capuâ de peste, care va sa zica, care, impreuna cu coada, pica de minune la borsul pescaresc! Bine, da asta poate oricine. Ce nu prea stie multa lume, daâ daca se-ncumeta la stilul liber ar trebui negresit, iti zice tata tie. Daâ mai la o parte.
Deci, pune mana acuâ de gateste, ca pe principiul vine valuâ imi ia... pestele, am scormonit eu dupa niscai retete cu care sa te lauzi cand vii de la mare. Dac-ai fost la munte, cata si tu singur ceva cu pastrav, ca n-o fi foc.
SUSHI PHOENIX
INGREDIENTE: o cana cu orez, o ceapa, putin ulei, sare, piper, foi speciale (alge) pentru sushi, 300 g peste, un castravete acru, 20 g ghimbir murat, cimbru. PREPARARE: Orezul se pune la fiert in apa cu sare, putin ulei si o ceapa intreaga. Dupa ce s-a fiert, dar nu foarte mult, pentru ca orezul pentru sushi trebuie sa ramana mai tare, se adauga pestele dezosat si taiat bucatele fine si castravetele taiat marunt si ghimbirul, apoi se adauga sare si piper dupa gust. Se lasa sa se raceasca. Se pregatesc rulourile din alge care se intind, rand pe rand, pe "servet din bambus", spe