Siretul Pascani(Foto: )
Tendinta mutarii fabricilor de textile spre Est a fost resimtita prima data in Transilvania. In orase precum Turda, munca in fabricile de tip lohn reprezenta in anii 1990 singura varianta pentru muncitoarele concediate din marile companii de stat, cum ar fi de pilda Turdeana sau Uzina Chimica Turda.
Relansarea economica a zonei a determinat scaderea interesului pentru locurile de munca din micile fabrici de confectii, care, ramase fara angajati, s-au mutat mai intai in judetele mai sarace din Moldova, unde erau din belsug atat muncitori cat si spatii ieftine pentru inchiriat.
Socul valutar
Daca acum sase ani, un salariu de 100 de dolari pe luna era considerat drept bun pentru cei care munceau in industria textila, acum salariile depasesc frecvent 150 de euro. In consecinta, micii patroni au inceput sa isi mute masinile de cusut peste Prut, unde pot angaja muncitori buni pentru salarii de circa 70 de dolari pe luna.
In judetul Iasi, de pilda, exportul de textile a scazut cu 14 la suta in primele sase luni ale anului in curs, in comparatie cu perioada similara din 2005. Daca in prima jumatate a anului trecut, Iasiul exporta textile in valoare de 44 de milioane de euro, anul acesta exporturile au fost de doar 38 de milioane de euro.
Primul soc pentru investitori a fost deprecierea dolarului si a euro fata de leu, lucru care a insemnat reducerea profitului din exporturi si cresterea valorii muncii angajatilor platiti in lei.
Prima societate care a facut concedieri a fost Siretul Pascani, care are contracte cu companii din SUA. Potrivit Registrului Comertului Iasi, in ultimul an s-au inchis 20 de firme din domeniul textilelor.
Alte companii au renuntat sa mai produca in regim lohn si s