Presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko l-a desemnat pe Viktor Ianukovici, rivalul sau la alegerile prezidentiale din 2004, drept candidat la functia de prim-ministru, incheind un ciclu de patru luni de instabilitate politica si incertitudine. Urmand exemplul presedintelui, partidul Ucraina Noastra s-a alaturat si el coalitiei proruse. Fosta sa aliata, Iulia Timosenko, a ramas singura in opozitie.
Viktor Iuscenko a decis, asadar, numirea adversarului sau politic drept candidat la functia de prim-ministru, refuzand cererile Blocului Iulia Timosenko de a dizolva Rada Suprema. Iuscenko a refuzat-o pe Iulia Timosenko, invocand starea de instabilitate politica in care se afla tara si probabilitatea unei repetari a situatiei, in cazul unor alegeri anticipate.
Potrivit presedintelui, in Ucraina exista o puternica bipolaritate politica: estul tarii, puternic industrializat, care a sustinut Partidul Regiunilor, iar vestul care a sustinut coalitia portocalie. "Avem acum o alta sansa de a uni Ucraina. (...) Orice decizie as fi luat, ea nu ar fi fost acceptata de o parte a tarii", a declarat Iuscenko. Ianukovici a fost de acord sa semneze o declaratie de principii, prin care coalitia prorusa se angajeaza sa respecte liniile directoare ale politicii externe impuse de presedinte. Astfel, Ianukovici s-a angajat sa aiba o politica de orientare catre UE si catre NATO, insa analistii politici ucraineni si straini se indoiesc de respectarea acestor angajamente.
Ianukovici a renuntat, in urma tratativelor purtate miercuri noapte, la ideea ca limba rusa sa devina a doua limba oficiala in stat. Presedintele Parlamentului Oleaksandr Moroz a declarat: "limba oficiala de stat este limba ucraineana si nimeni nu aduce atingere acestui statut". Intelegerea dintre Ianukovici si Iuscenko este un "semnal referitor la necesitatea de a pune capat confruntarii artificiale intre e