Vicepresedintele executiv al Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) si totodata ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei, Nagy Zsolt, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca in interiorul UDMR este nevoie de o reforma structurala * Zsolt nu a exclus posibilitatea ca UDMR sa se transforme intr-un partid politic * Parlamentarii clujeni vad posibilul partid ca pe un beneficiu adus
politicii romanesti * Gheorghe Funar nu vrea ca “teroristii” sa faca partid
Nagy Zsolt a explicat ca nu va fi vorba despe o schimbare a ideologiei, ci doar de o reorganizare a Uniunii, in sensul intaririi disciplinei interne. “Reforma in UDMR ar trebui sa duca la functionalitatea unui partid politic” a declarat Zsolt. UDMR a fost infiintata la 25 decembrie 1989, angajandu-se in apararea si reprezentarea intereselor comunitatii maghiare din Romania.
UDMR este membra a Uniunii Democrate Europene (EDU), a Uniunii Federale a Comunitatilor Etnice Europene (FUEV), a Organizatiei Natiunilor si Popoarelor Nereprezentate (UNPO) si are statutul de membru asociat al Partidul Popular European (PPE). UDMR a intrat in Parlamentul Romaniei in fiecare legislatura “intreaga” de dupa 1989.
Intre 1996-2000 a facut parte din guvernul CDR, intre 2000 si 2004 a sprijinit guvernul PSD+PUR, iar din 2004 este la guvernare impreuna cu Alianta DA.
De la Uniune, la Partid
Ca Uniune Culturala, UDMR functioneaza pe baza principiului autoadministrarii interne, separand sferele decizionale, executive si de control. Uniunea este persoana juridica inregistrata in Romania.
Oricare cetatean roman poate deveni membru individual al Uniunii daca isi manifesta in scris dorinta in acest sens si isi depune, impreuna cu aceasta, acordul scris cu Programul si Statutu