Tarile fostului bloc comunist, fie ca s-au integrat, fie ca sunt in cursul procesului de integrare in Uniunea Europeana, trec printr-o faza de convulsii interne, dovedind ca procesul de rupere de trecutul comunist nu este inca incheiat, este concluzia unui articol publicat ieri in International Herald Tribune (IHT).
Printre efectele perverse ale destramarii fostei Uniuni Sovietice IHT enumera tranzitia lunga de la o economie centralizata la una de piata si schimbarea de sistem politic, democratia luand incet locul totalitarismului.
Schimbarile sunt lente si ele par ca nu s-au incheiat, exemplul cel mai concludent fiind esecul "revolutiei portocalii" din Ucraina. Saptamana trecuta presedintele prooccidental Viktor Iuscenko a trebuit sa-l numeasca prim-ministru pe rivalul sau politic Viktor Ianukovici, liderul unui partid cu orientare prorusa. Energia eliberata la sfarsitul lui 2004 prin victoria lui Iuscenko in alegerile prezidentiale s-a estompat acum, iar analistii cred ca, in Ucraina va avea loc un proces de orientare catre Rusia. Primul semnal in acest sens a fost dat: referendumul in vederea posibilei aderari a Ucrainei la NATO nu va putea fi organizat decat, cel mai devreme, in 2008.
Analistii internationali considera ca situatia este dificila si pentru celelalte opt tari semnatare ale Pactului de la Varsovia care au intrat in UE in 2004 sau sunt pe punctul de a o face in 2007.
In Polonia, gemenii Kaczynski, Lech presedinte si Jaroslaw prim-ministru, sunt pe punctul de a incheia conturile cu trecutul comunist, dar o fac intr-o maniera extrem de controversata: ei considera ca UE este mult prea liberala in ceea ce priveste valorile promovate.
Coalitia la guvernamant in Polonia este una ultranationalista, unele dintre obiectivele declarate fiind reintroducerea pedepsei cu moartea, reducerea drepturilor de manifestare si exprimare ale