Rata inflatiei s-a incetinit la 0,11% in luna iulie, comparativ cu 0,15% in iunie, iar cresterea preturilor de consum fata de luna iulie 2005 a scazut la 6,21%, cel mai mic nivel consemnat dupa 1989, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, rata inflatiei a fost dupa primele sapte luni de 2,78%, cu o medie lunara de 0,4%, se arata
intr-un comunicat al INS. Obiectivul Bancii Nationale a Romaniei pentru acest an este o rata a inflatiei de 5%, cu o marja de un punct procentual in plus sau in minus.
Banca centrala si-a mentinut tinta, desi guvernatorul Mugur Isarescu a afirmat in primavara ca inflatia ar putea depasi cu pana la 0,8 puncte limita superioara a intervalului de variatie, ajungand la 6,8% la finele anului. Ulterior, oficialii BNR au apreciat ca inflatia va fi mai mica de 6,8%.
Cresterea medie a preturilor de consum in luna iulie a fost determinata de scumpirea serviciilor si a marfurilor nealimentare, compensata in mod substantial de ieftinirea alimentelor. Scaderea pe ansamblu a preturilor la produsele alimentare a fost influentata de diminuarea preturilor la grupa "alte legume si conserve de legume" cu 14,6%. (Lucian Davidescu)
Scumpiri mai mari in zona euro
Specialistii si-au revizuit in sens ascendent previziunile privind nivelul inflatiei din zona euro in anul 2006, de la 2,1% la 2,3%, in contextul pretului ridicat al petrolului, potrivit unui studiu publicat joi de Banca Centrala Europeana (BCE), citat de Reuters.
Totodata, analistii previzioneaza o reducere a inflatiei in anii urmatori, la 2,1% in anul 2007, respectiv 1,9% in anul 2008 si mentinerea nivelului de 1,9% pe termen lung.
Specialistii estimeaza ca economia europeana va creste cu 1,8% anul viitor, in conditiile scaderii cererii pentru exporturile realizate de UE, si plaseaza ex