Romania intra in UE cu mancaruri si bauturi pe care Bruxellesul le va adaposti sub umbrela denumirilor de origine protejate. Romania adera la UE cu tot cu un "cos" incarcat cu 700 de produse traditionale recunoscute si inimitabile la nivel national. La acestea se adauga si o desaga ceva mai usurica, plina-ochi cu carnuri, lactate, fainoase si spirtoase cu care producatorii spera sa le ia mintile europenilor. De la palinca la salamul de Sibiu, ele se vor adaposti in UE, sub umbrela denumirilor de origine protejate.
E litera de lege in lume ca numai si numai Franta poate produce si eticheta bautura numita "cognac". Orice bautura identica la gust, dar facuta in Romania nu poate purta acest nume, iar pe eticheta ei va scrie "vinars". Aceeasi poveste e cu sampania, care in Romania e musai sa se cheme "vin spumant". In caz contrar, francezii au toate armele pentru a castiga o batalie juridica pe care au tot dreptul sa o declanseze intr-o astfel de situatie. Asta pentru ca "cognac" si "champagne" sunt "marci inregistrate" ale Frantei.
LISTA ROMANEASCA. Asa cum branza Feta este recunoscuta doar pentru Grecia, sunca de Parma este a Italiei, iar Luxemburg se lauda cu untul roz, si Romania intra in UE cu un bagajel deloc de neglijat de produse. Este vorba despre acele mancaruri sau bauturi despre care Comisia Europeana a admis ca pot avea calitatile care le fac celebre numai daca sunt fabricate in Romania, intr-o zona sau alta a tarii. Pe scurt, intr-o Uniune cu 25 de state membre si 200 de astfel de produse, lista negociata de Romania include: 13 tipuri de tuica (inclusiv turt si horinca), 21 de feluri de palinca (de Bihor, de Jaristea, de Crai Nou), cinci de vinars, sase de lapte, trei de iaurt, unul de lapte batut, patru feluri de cas, 21 de branza, 24 de cascaval, opt de telemea. Pe lista mai figureaza un tip de salam (de Sibiu), unul de carnati (de Plescoi