Sute de mii de credinciosi din toata Transilvania s-au rugat ieri la vestitele manastiri de la Nicula, Rohia, Bixad sau Moisei.
Peste 100.000 de persoane s-au rugat ieri la Manastirea Nicula din judetul Cluj. Traditia spune ca celor care vin pe 15 august la hramul Manastirii Nicula si saruta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului li se vor ierta toate pacatele. Disperare, habotnicie sau speranta pura in divinitate?
Ana Fodor este din judetul Maramures si vine la Nicula din credinta. Anul acesta, femeia a purtat pe umeri o troita care sa fie sfintita de episcopi si care apoi sa fie montata in fata casei ei din oraselul Tautii Magheraus. O alta femeie, inconjoara in genunchi si pe coate mica bisericuta din lemn, din incinta manastirii, care a adapostit candva icoana facatoare de minuni.
Maria Miron are 72 de ani si se roaga pentru sotul ei bolnav de cancer. "Acum medicii nu mai pot face nimic, dar poate Dumnezeu sa faca ceva. De aceea ma rog cu putere la Maica Domnului", murmura femeia printre rugaciunile care le insira in continuu. In fata ei, la doi pasi, un pompier, rece fata de toate gesturile de devotiune din jur, indeparteaza cu lopata ceara groasa, scursa de la miile de lumanari, care ar putea aprinde bisericuta din lemn.
Sarmale si vin
La cativa pasi, pe o ploaie marunta, randul de oameni care se indreapta spre biserica din caramida care adaposteste icoana facatoare de minuni curge intr-o liniste deplina. "Stam sa apucam sa sarutam icoana Maicii Domnului ca apoi, dupa slujba, o vor ridica unde ii este locul", spune Vasile Pietrar, un batran din satul Geaca, judetul Cluj.
Vorba omului este acoperita de glasul tare al unui calugar foarte tanar si cu o barba rara, care se sfatuie cu unul dintre sefii jandarmilor cate sarmale sa manance fiecare militar. "Cati sunteti?", intreaba monahul. "190", vine raspunsul scurt al milit