Ultima reactualizare a PUG-ului municipiului Cluj-Napoca a fost realizata in timpul administratiei Funar, mai precis in 1997. Nici fosta, nici actuala administratie nu au reusit sa realizeze un nou PUG, adaptat noilor conditii ale pietei imobiliare, piata care a cunoscut o crestere exploziva in ultimii ani.
Acest mic amanunt face posibila dezvoltarea haotica a municipiului, prin aparitia constructiilor ilegale.
Regimul de inaltime stabilit ca limita de construire in 1893 (sec. XIX) era la cornisa cladirii la parterul careia se afla Libraria Universitatii. Dupa 1900, regimul de inaltime a fost modificat, noua limita raportandu-se, de data aceasta, la cornisa Sucursalei din Cluj a Bancii Nationale a Romaniei. Ultimul Plan Urbanistic General (PUG) al Clujului a fost elaborat in perioada 1997-1998.
Acesta respecta acelasi regim de inaltime ca cel adoptat dupa 1900, dar cu un amendament: inaltimea ramane valabila la nivelul cladirii sediului Bancii Nationale, insa, in situatia in care exista, la 100 de metri stanga-dreapta, cladiri inalte, atunci regimul limita de inaltime luat in considerare este egal cu al celei mai inalte cladiri de pe raza celor 100 de metri.
Ultimul PUG al Clujului a fost realizat de societatea Arhitext Intelsoft din Bucuresti, in urma contractului 14/15.09.1997, incheiat intre administratia Funar si societatea de proiectare bucuresteana. Art. 1 din acest contract prevedea elaborarea PUG-ului plecand de la studiile intocmite si finalizate pana la finele anului 1996. Art.
2 prevedea ca partea ramasa de executat sa fie prezentata intr-o anexa, care sa cuprinda defalcarea valorica pentru alte studii necesare avizarii proiectului, PUG-ul propriu-zis, precum si avizele si acordurile necesare aplicarii acestuia.
La artic