Aflata intr-o criza economica acuta, Republica Moldova - cea mai saraca tara europeana - a sarbatorit ieri 15 ani de la obtinerea independentei.
Presedintele Republicii, Vladimir Voronin, crede ca, pentru a fi un popor implinit, locuitorii tarii de dincolo de Prut mai au nevoie de un singur lucru: obtinerea integrala a integritatii teritoriale.
"Unicul neajuns pe care-l avem este integritatea teritoriala", a sustinut Voronin, intr-un interviu pentru BBC, cu referire la autoproclamata Republica Nistreana, un teritoriu care scapa controlului statului, paradis al traficului de arme si de persoane.
Aproximativ un milion de moldoveni din cei 4,4 milioane au plecat in ultimii ani sa lucreze - majoritatea ilegal - peste granita si trimit acasa, anual, bani cat intregul buget al tarii, prognozat pentru 2006 undeva la un miliard de euro. Practic, tara rezista din acesti bani trimisi de emigranti dupa ce industria a ramas, in urma razboiului separatist din 1991, in Transnistria. Un teritoriu din care Rusia ar vrea sa-si faca un cap de pod in Europa (cum se intampla cu enclava Kaliningrad), dupa ce Romania se va integra in Uniunea Europeana.
Republica Moldova a avut sansa ei. Rusia si orgoliul politicienilor de la Chisinau i-au rapit-o. Armata rusa stationeaza in Transnistria.
Relatiile cu Romania sunt, in ciuda unei evidente simpatii dintre presedintele roman Traian Basescu si cel moldovean Vladimir Voronin, reci. Chisinaul reneaga radacinile comune ale Romaniei si Moldovei. Voronin a spus in repetate randuri ca limba moldoveneasca este diferita de cea romana. La fel si istoria. La fel si destinul celor doua tari. Recent, presedintele Basescu a spus ca i-a propus lui Voronin ca tarile lor sa adere impreuna la UE. Nu a fost limpede pana la capat daca a fost o propunere de unire cu Romania. Voronin s-a aratat deranjat de aceasta propunere, iar, in i