(Foto: Zi de Zi)
265 de copii sunt monitorizati de autoritatile muresene * Capsunarii sunt obligati sa anunte autoritatile pentru protectia copilului cand pleaca la munca * Directia Judeteana de Asistenta Sociala Mures poate interveni in cazul in care un copil este in dificultate * Totusi, riscurile la care sunt supusi minorii care cresc departe de parinti sunt imense.
Zeci de mii de copii, ai caror parinti pleaca la munca in strainatate, raman in fiecare an in grija rudelor sau chiar a institutiilor statului, sunt monitorizati de autoritati, deoarece sunt vulnerabili la tentatiile strazii, pot abandona scoala, pot avea deviatii comportamentale sau pot fi atrasi in fapte penale.
Pana la inceputul lunii aprilie a acestui an, 265 de copii din judetul Mures au ramas fara ambii parinti langa ei, acestia alegand sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate, informeaza Directia Judeteana pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures.
In total, 197 de familii au instiintat, de la inceputul anului, Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ca vor pleca din tara si ca vor lasa minorii in grija rudelor sau a prietenilor sau au cerut sprijin pentru ca nu aveau cu cine sa-i lase.
265 de copii abandonati
Din cei 265 de copii, pentru 220 nu a fost necesara instituirea nici unei forme de protectie intrucat nu erau situatii de risc, pentru 45 urmau sa fie luate astfel de masuri.
Dintre acestia din urma, zece erau in centre de plasament sau case de tip familial, unul in grija unui asistent maternal profesionist, pentru 32 s-au luat masuri de plasament la rudele mai indepartate, iar in alte doua cazuri copii au fost dati in grija unor alte familii.
"Cele mai multe cazuri de abandon s-au inre