Ciupercile comestibile ofera omului o importanta sursa de hrana, fiind un aliment complet cu inalta valoare nutritiva. Ele pot fi recoltate direct si gratuit din flora spontana sau pot fi obtinute prin cultura dirijata in spatii special amenajate.
Se apreciaza ca daca toate ciupercile bune de consum, care cresc prin paduri, parcuri, livezi, fanete ar fi recoltate, numai in tara noastra productia ar depasi 300.000 tone anual.
Intreprinzator, omul a cautat ca prin mijloace create de el, sa cultive ciuperci pentru a obtine productii cat mai mari si de calitate, tot timpul anului si in acelasi timp sa elimine pericolul de a le confunda pe cele comestibile de cele toxice sau otravitoare.
Se cunoaste ca valoarea alimentara a unui produs depinde in principal de doi factori si anume: compozitia chimica si digestibilitatea compusilor ce intra in alcatuirea lui.
Compozitia chimica difera de la o specie la alta, iar in cadrul aceleiasi specii, depinde de stadiul de dezvoltare a ciupercilor, de substratul nutritiv pe care se dezvolta, de partea ciupercii luata in considerare (palarie, picior, etc.), de conditiile de clima, de perioada de crestere.
Ciupercile contin apa, substante organice si saruri minerale. Structura proteinelor din ciuperci este asemanatoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, gliadina din grau, fiind alcatuite din aceiasi aminoacizi esentiali.
De asemenea proteinele din ciuperci sunt comparabile cu cele din carne si, chiar daca din punct de vedere cantitativ ciupercile contin mai putine proteine decat carnea, ele sunt suficiente pentru organismul uman, fapt pentru care pot fi considerate un aliment complet.O cantitate de 100-200 g ciuperci uscate consumate zilnic, pot sa substituie carnea, mentinand in organism un echilibru normal. Ciupercile comestibile