LA MUZEUL SATULUI Conceptul de mama eroina, ne spune Doctor Doina Isfanoni, director stiintific la Muzeul Satului, este un mod de catalogare a femeii de astazi... I
n lumea satului - explica Doina Isfanoni - "sa fii mama eroina, adica sa ai trei, patru, cinci sau sase copii nu era un act de eroism, ci un mod de asumare a umanitatii si feminitatii. Mamele eroine se ghidau dupa un anumit concept: acela de familie. O familie fara copii insemna o casa pustie, asa cum a nu rodi insemna a nu te implini, a nu lasa in urma ta pe cineva.
Femeia nu era privita ca o eroina, desi se lupta ca un adevarat erou. In familia traditionala, daca nu aveai copii, nu erai in randul lumii, nu neaparat ca brat de munca, cat pentru mostenitori".
NUCLEU. "Familia traditionala, cea care a pornit de la sat, reprezenta o scoala a varstelor, un nucleu dinamic in intelegerea timpului. Astfel aveai de-a face cu cel putin trei generatii.
A naste mai multi copii, a fi o asa-numita mama eroina venea de la sine ca o problema a comunitatii. Pentru aceste lucruri, si in ziua de astazi femeia de la sat judeca la fel. Poate nu mai face cinci sau sase copii, insa doi, trei sigur vor exista".
OFRANDA. "Modul in care femeia isi asuma actul nasterii nu e vazut ca pe o «belea», ci pur si simplu ca o bucurie. Pentru ca ea aduce pe lume o alta bucurie.
A fi parinte nu inseamna numai a te raporta la furnizarea de mancare si vestimentatie. Inseamna a scoate din experienta ta tot pentru a-i oferi copilului tau ceea ce este mai bun.
Sunt foarte multi parinti care gandesc in felul urmator: «Daca eu nu am avut lasa sa aiba el»⦠sau «nu vreau sa duca lipsa de nimic, asa cum am dus eu». Aici este vorba de acceptiunea aceea fundamentala a darului, a ofrandei, a sacrificiului. Eu am foarte multe studente care nu s-au sfiit sa aiba cate trei copii si chiar au venit la seminar