Intre 21 si 24 septembrie, Campul Cetatii a fost gazda primei editii a "Paradei Baloanelor cu Aer Cald", eveniment organizat de catre Asociatia Sportiva Nyarad din Campul Cetatii si Fundatia Aeronautica Aurel Vlaicu din Bucuresti.
Localitatea Campul Cetatii beneficiaza de conditii ideale pentru desfasurarea sporturilor aeronautice, mai ales pentru zborul cu balonul, parapanta sau deltaplanul, conditii date de minidepresiunea neteda ca-n palma, inconjurata de culmile impadurite ale prelungirilor Muntilor Gurghiu.
Dupa cum ne-a spus Kadar Levente, presedinte al Asociatiei Nyarad, la eveniment au participat sase baloane, doua din Romania si patru din Ungaria. Presedintele a adaugat ca a organizat acest eveniment "din hobby", si fiind la prima editie, este multumit de modul de desfasurare.
"Pentru a stapani zborul cu balonul, trebuie sa ai cunostinte de aerodinamica, asumate in mod practic" a adaugat Kadar Levente. Referitor la zborul in sine, ziua de sambata a fost una capricioasa pentru piloti, din cauza vantului si a curentilor de aer.
In jurul orei 5 p.m, a inceput umflarea baloanelor, iar doua aparate unguresti si-au luat destul de repede zborul, pe cand cele romanesti au mai avut de asteptat. Unul din echipajele prezente a renuntat la decolare, dupa ce vantul intetit a culcat la pamant balonul partial umflat. Pana la urma, au reusit sa decoleze inca doua aparate.
Pentru publicul prezent s-a pus la dispozitie un balon cu zbor semiindependent, ancorat de sol printr-o coarda care permitea un survolaj de la inaltimea de 50 m. Si ridicarea acestui balon a dat destul de multa bataie de cap, doritorii prezenti in numar nu foarte mare reusind sa zboare doar dupa ora 7 p.m., taxa ceruta fiind de 20 lei/persoana.
Zbor dificil
Zborul celor patru baloane a fost destul de dificil. In jurul orei 8.30 p.m. dr. Csaba Salat