de igienă pentru unităţile din industria alimentară, apărute în Monitorul Oficial încă din septembrie 2005, înseamnă lacătul pe uşa a mii de unităţi din industria alimentară. de igienă pentru unităţile din industria alimentară, apărute în Monitorul Oficial încă din septembrie 2005, înseamnă lacătul pe uşa a mii de unităţi din industria alimentară. Închiderea unităţilor neconforme începe la 1 octombrie şi se va finaliza la 31 decembrie 2006.
Potrivit lui Liviu Rusu, director în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSV), experţii europeni ne-au propus acest interval de trei luni, în loc de o dată fixă, pentru a evita problemele dramatice - de aprovizionare şi sociale - care au apărut în Polonia şi Ungaria în mai 2004, după închiderea simultană a mii de unităţi. Noile norme presupun aplicarea principiilor HACCP - un complex de standarde de siguranţă şi calitate în industria alimentară, care includ sistemul punctelor critice de control şi interzicerea intersecţiilor între fluxuri.
Evaluările ANSV au arătat că numai 5% din unităţile care procesează produse non-animale respectă standardele europene, 19% au fost declarate neacceptabile şi au fost deja închise, iar 76% - marea majoritate - urmează să fie reevaluate până la sfârşitul anului şi închise, dacă demonstrează că nu au făcut nici o investiţie pentru remedierea deficienţelor. "N-am să închid o unitate care are în derulare un program SAPARD sau a apelat ca un credit pentru modernizare", explică Liviu Rusu. De azi, vizita inspectorilor la cele aproape 7.000 de unităţi ameninţate cu închiderea se poate solda cu ordonanţă de suspendare a activităţii, care în 30 de zile poate aduce lacătul pe uşă, definitiv.
Cerinţe minime de sănătate şi securitate pe navele de pescuit
Noile norme stabilesc cerinţele minime pentru securitatea şi sănătatea în muncă la bordul navelor de pescuit