De ce avem in lume statut de "oaie neagra" si "remorca penibila"? O analiza pertinenta, semnata de un valoros analist al realitatilor roma-nesti. O explicatie pertinenta pentru statutul de "oaie neagra" si de "remorca penibila" in cadrul structurilor europene si internationale ale Romaniei, intr-o analiza "la zi", semnata de dr. Liviu Turcu, valoros analist al realitatilor romanesti.
Vineri, 6 octombrie, a marcat aici, in Statele Unite, lansarea ultimului film al faimosului regizor Martin Scorsese, "Departed" (intr-o posibila traducere libera "Mortii" sau, mai exact ca sens, "Mierlitii"). Un film de actiune in care doi informatori din tabere opuse au fost infiltrati unul in randul politiei si altul in randul unei organizatii criminale din Boston. O actiune in care se confrunta vedete precum Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon si Mark Wahlberg.
DUS RECE. Filmul s-a bucurat deja de mare publicitate inca inainte de lansare, cu evidente sperante de a intra pe lista scurta a Premiilor Oscar. In atari conditii, mass-media americane au atins apogeul comentariilor pe subiect exact in ziua lansarii (firesc) inclusiv prin publicarea sau difuzarea a tot felul de interviuri. Precizez acest amanunt pentru a sublinia "momentul de maxima audienta" obtinut la nivelul publicului american. Intre aceste interventii mediatice mi-a atras spontan atentia interviul lui Ed Zwick, regizorul urmatorului film ce-l are ca personaj central pe Leonardo DiCaprio in "Blood Diamond" ("Diamante insangerate"), ce urmeaza a fi lansat pe piata in luna decembrie. Filmul are ca tema traficul de diamante ca sursa de finantare a unor regimuri politice sangeroase, iar filmarile s-au facut in Mozambic. Subliniind dificultatile din timpul filmarilor, Ed Zwick declara: "Am filmat in circumstante deosebit de grele. Ne-am aflat in locuri si situatii pline de provocari riscante. Mozambic