CAIET CU RETETE In incinta Manastirii Cozia am descoperit "bucataria veche", de pe vremea lui Brancoveanu, cu o mare bolta conica, cu cos cilindric si vatra intinsa. Astazi este doar o piesa de muzeu, dar care vorbeste despre stilul care avea sa dainuie peste veacuri. De pe vremea domnitorului Constantin Brancoveanu mai exista si "camerele domnesti", din partea de miazazi, patru camere boltite - toate spatioase - precum si patru cerdacuri. CAIET CU RETETE In incinta Manastirii Cozia am descoperit "bucataria veche", de pe vremea lui Brancoveanu, cu o mare bolta conica, cu cos cilindric si vatra intinsa. Astazi este doar o piesa de muzeu, dar care vorbeste despre stilul care avea sa dainuie peste veacuri. De pe vremea domnitorului Constantin Brancoveanu mai exista si "camerele domnesti", din partea de miazazi, patru camere boltite - toate spatioase - precum si patru cerdacuri. In stilul domnitorului s-au construit si trapezele in care mananca obstea. Una dintre ele este pictata recent de un student de la Facultatea de Teologie.
PESTE PENTRU SARBATOARE. In toate zilele cand e dezlegare in Calendarul Ortodox, in zilele de praznice si la marile sarbatori, in actuala bucatarie se gateste peste, adus tocmai din apele Dunarii. Se spune ca este necesar din cand in cand, pentru ca mareste rezistenta organismului, continand fluor, cupru si mai ales iod, dar si insemnate cantitati de vitamine. La manastire - ca si in casele noastre - se poate obtine o varietate mare de preparate culinare din peste. O stiam si inainte, dar Parintele Dometie ne-a confirmat-o, daruindu-ne cu bucurie un navod cu delicii. Pana ajungeti la manastire si pana aflati si alte retete apetisante, vi le oferim pe cele pe care le-am primit si noi in dar.
MACROU PE VARZAINGREDIENTE: un macrou de doua kg, un kg de varza murata, 300 g rosii proaspete sau din conserva, 50 g pasta de tomate, 2