Jacober şi Garlepp. Adevărul prezintă poveştile a doi români care au dorit să-şi aducă din România persoanele cele mai dragi. Ambele poveşti pot fi, fiecare, în sine, un roman.6.000 de Jacober şi Garlepp. Adevărul prezintă poveştile a doi români care au dorit să-şi aducă din România persoanele cele mai dragi. Ambele poveşti pot fi, fiecare, în sine, un roman.
6.000 de dolari
Unul dintre cei care a "cumpărat" oameni este actualul consul general onorific al României în Florida, omul de ştiinţă Claudiu Mătasa. Închis în perioada stalinistă, Mătasa a reuşit să plece din ţară şi să-şi finalizeze cursurile universitare la Viena. Acolo a aflat, la sfârşitul anilor "60, de existenţa unui avocat la Londra, Jacober, care se ocupa de cumpărarea de oameni din România. La scurt timp, Mătasa a ajuns în Statele Unite, unde a fost angajat pentru meritele sale profesionale şi a hotărât să-şi cumpere logodnica. O dragoste puternică, dar şi pasiunea comună pentru chimie, cei doi scriind, în 1968, o carte împreună pe care logodnica de la Bucureşti a semnat-o cu numele de familie al viitorului soţ. Această carte a ajuns celebră la mijlocul anilor "70 printre congresmenii americani care fuseseră informaţi despre cazul Mătasa. "Copia acesteia a circulat printre senatori cu o legendă asemănătoare lui Romeo şi Julietei, nu în Verona, ci în ştiinţă. Cred că a avut greutate", povesteşte omul de ştiinţă american de origine română. Logodnica era, la aceea vreme, şef de lucrări la Institutul Politehnic din Bucureşti, autoare de cărţi tehnice şi articole ştiinţifice, printre care două carţi alături de logodnicul său, printre care cea amintită, apărută la o editură prestigioasă din Paris.
După plată, probleme
Claudiu Mătasa, astăzi în vârstă de 76 de ani, îşi aminteşte că, după ce a aflat de la Viena modalitatea de a intra în contact cu Jacober, a plătit suma de 6.000 USD p