Numai 60.000 de familii din Bucuresti, cu un venit global de circa 1.500 euro pe luna, isi pot permite sa achizitioneze o locuinta noua.
Pana in 2006 nu a existat nicio livrare de apartamente pentru clasa de mijloc din Bucuresti, marea majoritate a proiectelor imobiliare din Capitala adresandu-se persoanelor cu venituri foarte mari, arata un studiu realizat de compania elvetiana de consultanta imobiliara A1 Real Estate.
Analiza precizeaza faptul ca, in ultimul timp, majoritatea proiectelor au vizat spatii rezidentiale sau birouri, astfel ca toti cei care isi permit sa-si achizitioneze o noua locuinta ar trebui sa aiba un venit de circa 1.500 de euro pe luna.
Ansambluri rezidentiale pentru cei cu venituri mari
Potrivit studiului, marea majoritate a dezvoltatorilor a preferat sa realizeze mici ansambluri de vile sau proiecte de blocuri cu pana la 100 de unitati, avand ca adresabilitate cumparatorii cu venituri mari sau investitorii.
"Niciunul dintre aceste ansambluri nu se adreseaza clasei medii", se arata in studiu. Spre deosebire de Bucuresti, in Budapesta au fost finalizate, din 2002, peste 70.000 de locuinte, majoritatea destinate clasei medii, iar alte 10.000 de apartamente noi sunt finalizate, dar inca necumparate.
Cerere tripla fata de oferta
Conform A1 Real Estate, doar 60.000 de familii din Bucuresti, cu un venit global de circa 1.500 euro pe luna, isi pot permite sa achizitioneze o locuinta noua, inclusiv prin credite imobiliare.
Proiectele imobiliare anuntate, cu termen de finalizare pana in 2011, includ doar 20.000 de apartamente, nivel de trei ori mai redus in comparatie cu cererea.
In ceea ce priveste spatiul locativ, fiecare locuitor are doar 55% din suprafata locuibila a unei persoane din Ungaria, discrepantele fiind mai mari in comparatie cu state di