POPASURI MONAHALE Se spune ca "daca te inteapa o albina, trebuie sa-i multumesti, pentru ca ea si-a dat viata pentru tine, pentru sanatatea ta". Asa m-a linistit calugarul Gheruntie cand, intrand fara nici o masca de protectie in mijlocul stupilor din gradina Manastirii Turnu, o albina si-a lasat acul in obrazul meu. Si daca tot am fost daruita cu darul veninului - care se spune ca este bogat in substante active, iar virtutile lui terapeutice sunt cunoscute inca din Antichitate - mi-am putut continua investigatia, fara nici o teama.
Din pasiune Despre lumea fascinanta a albinelor am aflat inca din copilarie. Eleva fiind, am urmat cursurile optionale de apicultura din cadrul scolii. Dar peste ani, cand am ajuns la ctitoria fostului episcop de Ramnic si Mitropolit al Tarii Romanesti, Varlaam, si am gustat miere cum nu mai gustasem nicaieri in alta parte, am vrut sa aflu lucruri noi. Asa l-am cunoscut pe cel care are grija de stupi, pe rasoforul Gheruntie, venit in aceasta manastire in anul 1994.
Pe indelete, el povesteste: "Parintele staret Ioanichie Trifa mi-a impartasit aceasta pasiune. El m-a indrumat sa urmez Cursul de apicultura de la Ramnicu Valcea, iar acum ne ocupam impreuna de cele 90 de familii de albine pe care le avem".
Dar pentru o recolta cat mai buna, albinele trebuie sa calatoreasca mereu. La Piatra Olt, cand apare rapita, la Calafat, cand infloreste salcamul, in Delta, la izma, si la Constanta, atunci cand apare floarea-soarelui. "Luam legatura cu primariile locale, pentru a ne primi stupii", mi-a explicat calugarul. Toamna insa se intorc acasa.
Recolta bogata Despre recolta cea mai bogata, monahul Gheruntie isi aminteste ca era in anul 2003, cand au obtinut 7 tone de miere. Aceasta se vinde numai la manastire, cu 8 lei borcanul de 400 de grame. Cu banii obtinuti astfel, obstea incearca sa achizitioneze cele necesare manastirii