Economia SUA a inregistrat cel mai scazut nivel al cresterii PIB din ultimii trei ani, pe fondul declinului cheltuielilor pentru constructii pentru prima data in 15 ani.
Avansul celei mai mari economii din lume a fost de numai 1,6% in trimestrul trei, cel mai mic din ultimii trei ani. Principala cauza a acestei incetiniri economice este micsorarea cererii de pe piata imobiliara, dupa cum a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute Departamentul american pentru Comert.
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu numai 1,6% in trimestrul incheiat la 30 septembrie, aceasta cifra fiind sub nivelul de 2,6% inregistrat in la doilea trimestru si la o distanta considerabila fata de nivelul de 5,6% din primul trimestru.
Cresterea din cel de-al doilea trimestru, inferioara previziunilor de 2,2% facute de analistii economici, reflecta un mix de factori negativi, dintre care cel mai important este reducerea cu 17,4% a cheltuielilor alocate constructiei de locuinte.
O problema majora cu care se confrunta economia SUA este piata imobiliara, care se afla intr-un declin considerabil.
Declinul cheltuielilor pentru constructii este cel mai important din ultimii 15 ani, dupa scaderea de 21,7% inregistrata in primul trimestru al anului 1991. In primavara anului trecut, acest sector era unul dintre principalele motoare ale cresterii economiei SUA, adaugand un procent la cresterea economica a tarii.
Si bursa din New York este afectata, principalii indici bursieri aratand o scadere considerabila dupa recordurile de la inceputul lunii. Indicele Dow Jones a inregistrat o scadere de 74,40 puncte, atingand cota de 12.090,26 de puncte.
Si totusi, pana la un anumit punct, economia Statelor Unite inca este considerata una din cele mai mari din lume. In al treilea trimestru, deficitul comercial al SUA a redus cresterea economica interna cu 0,58%, transferan