GEOGRAFII CULINARE Maramuresul istoric. Comuna Apsa de Jos. Una dintre localitatile romanesti, din dreapta Tisei, aflata acum intre granitele Ucrainei. Aici traiesc peste 10.000 de romani, din cei 50.000 cati vietuiesc, din mosi-stramosi, in aceasta parte a Maramuresului. Ne-am oprit in "Drumuâ tarii". Asa i se spune partii de comuna, pe unde trece soseaua principala care face legatura cu orasul Ujgorod, "centrul regional al Transcarpatiei". Noi i-am spune capitala de judet. Casele, construite din caramida si lemn, nu mai pastreaza nimic din stilul tipic maramuresean. Intram la Ion a luâ Botos. Medicul dentist, "cu invatatura la Lvov", a faptuit "in casuta", cum spune el acestei parti din ocol, unde sunt vreo opt incaperi spatioase, un muzeu cu multiple functiuni: culturala, istorica, etnografica, numismatica. Nu are firma, dar tot omuâ stie ca aici se afla "Muzeul luâ Botos".
"Am fo sâom hi" - vorba morosanului Ajuns la o jumatate de secol de viata, cu doua fete mari, date la invatatura, din care una, maritata, i-a dat prilejul sa fie "mos", Ion a luâ Botos este tare mandru de aceasta implinire. Am putea spune ca fapta sa, la proportii mai mici, continua mesajul transmis de "doctorul in drepturi, procurator al comitatului Maramures, Ioan Mihalyi de Apsa", autorul nepretuitei lucrari "Diplome maramuresene din secolele XIV-XV", aparuta in anul 1900, la Sighet.
La intrarea in muzeu - steagurile Ucrainei si Romaniei. "Tot ce vedeti aici se refera la istoria romanilor din dreapta Tisei. Avem mai multe sectii: documente, fotografii si carte veche (scrisori, ziare, calendare, pasapoarte, bonuri de pita si sare etc.); monede si ceramica (blide din perioada austro-ungara si cehoslovaca), furculite si cutite".
GEOGRAFII CULINARE Maramuresul istoric. Comuna Apsa de Jos. Una dintre localitatile romanesti, din dreapta Tisei, aflata acum intre gra