Desi la nivel mondial zonele cele mai afectate de lipsa profesionistilor sunt Asia si America, dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania ar putea deveni o tinta pentru companiile internationale aflate in cautare de talente, spune Marc Timmerman, director talent management pe Europa al Hudson.
"Acest lucru nu este pe deplin constientizat, insa este o realitate faptul ca tarile din Europa de Vest apreciaza foarte mult Romania si vad in ea o tara cu foarte multi angajati cu potential si cu un nivel ridicat al cunostintelor", a declarat Marc Timmerman, prezent la Bucuresti.
El a apreciat ca, in viitorul foarte apropiat, cei mai cautati pe piata vor fi inginerii si angajatii din domeniul farmaceutic, intrucat acestia sunt foarte bine pregatiti si acest lucru este cunoscut si in strainatate. "Relevant este exemplul Cehiei, cunoscuta pe piata internationala tot pentru specialistii din sectorul farmaceutic. Iar angajatorii se orienteaza tot mai mult spre acest gen de piete cu forta de munca specializata, solida", a adaugat Timmerman.
Chiar daca Romania este foarte afectata in acest moment de problema lipsei de angajati profesionisti, dupa aderare, situatia se va inrautati, "tarile din vestul Europei si Statele Unite ale Americii vor actiona ca un burete, atragand forta de munca locala inspre aceste zone", a afirmat Timmerman. Unul dintre atuurile Romaniei este faptul ca, desi multi dintre tineri au plecat sa lucreze in strainatate, atrasi de posibilitatile de dezvoltare profesionala, acestia se intorc in tara, dupa ce au acumulat experienta internationala, contribuind la un transfer de know-how inspre piata autohtona. "Cu atat mai mult cu cat majoritatea celor care au decis sa revina se introc pe pozitii manageriale", a adaugat Timmerman.
In ceea ce priveste discutiile privind lipsa profesionistilor, reprezentantul Hudson afirma ca problema nu trebu