CAIET DE RETETE Postul Craciunului este unul dintre posturile usoare ale anului. Abtinerea de la a manca "de dulce" reprezinta pentru unii o corvoada. In alte cazuri, se spune ca pentru unele persoane postul nu reprezinta decat o dieta, un mod de a elimina kilogramele acumulate. Dar postul este, inainte de toate, o apropiere de Dumnezeu, o comuniune care devine posibila atunci cand trupul omenesc este curatat de tot ce inseamna rau - atat alimentar, cat mai ales spiritual.
13 si 14 noiembrie au fost ultimele zile in care s-a mai consumat mancare de dulce - carne, branza, lapte si oua. De acum, singurele alimente permise sunt legumele, semintele si fructele, iar in zilele cu "dezlegare", pestele.
Desi este o perioada de restrictii alimentare, postul reprezinta si un timp in care trupul se curata de toxinele acumulate din cauza consumului de preparate ce contin multe proteine si a alimentelor bogate in amidon. Vitaminele sunt asimilate mult mai bine acum, deoarece nu intalnesc in cale nici o piedica, asa cum sunt grasimile animale.
Avem voie sa consumam peste doar 15 zile din cele 40 ale postului, dar in celelalte putem sa ne desfatam papilele gustative cu tot felul de preparate hranitoare, gustoase si care te imbie cu aspectul lor, chiar daca sunt de post. Ca sunt pregatite cu ulei (la dezlegari) sau fara, retetele nu trebuie sa fie facute doar pentru a avea cu ce umple stomacul. Nu trebuie sa uitam ca hrana in sine reprezinta o parte esentiala a vietii de zi cu zi. Fara ea nu am putea sa ne desfasuram activitatile cotidiene. Consumul limitat de alimente duce de multe ori la aparitia anemiilor, care in perioada postului sunt foarte periculoase.
Trebuie sa intampinam Ziua Sfanta cu bucurie si liniste in suflet, dar si cu un organism capabil sa faca fata eventualelor excese alimentare din ziua de Craciun si celor ce vor urma, mai ales in ziua in