Veniturile din administrarea rezervei internationale (valuta plus aur) in primele zece luni din 2006 - 454 de milioane de euro - sunt de 2,5 ori mai mari decat media primelor zece luni din intervalul 2001-2004. Totusi, in ciuda majorarii fara precedent a rezervei internationale si a castigurilor aferente, Banca Nationala a Romaniei va avea pierderi si in anul 2006.
Potrivit viceguvernatorului BNR Eugen Dijmarescu - prezent la seminarul EU-Cofile, organizat de Banca Nationala, Alpha Bank si Asociatia Romana Bancilor: „Costurile operatiunilor de sterilizare sunt mai mari si in acest an fata de veniturile obtinute din administrarea rezervelor internationale, dar pierderea va fi mult mai mica decat in 2005“.
Cu alte cuvinte - in vederea reducerii inflatiei pe seama sterilizarii excesului de lichiditate -, banca centrala plateste inca mult mai mult pentru banii atrasi de la bancile romanesti, comparativ cu incasarile de pe urma propriilor plasamente in strainatate.
Euro - actionar majoritar
In fine, rezerva internationala bruta de 22,7 miliarde de euro este compusa din rezerve nete - 12, 4 miliarde - si pasive in valuta - 10,3 miliarde (in cea mai mare parte rezerve minime obligatorii: 7,4 miliarde).
Mai departe, compozitia rezervei pe tipuri de active confera euro pozitia de „actionar majoritar“ - 14,2 miliarde, urmat de dolar - 6 miliarde, aur - 1,6 miliarde, alte valute - 0,9 miliarde. In anul 2001 dolarul era liderul.
Compozitia rezervei pe tipuri de instrumente releva o pondere de 57,4% a titlurilor de valoare, secondate de depozite (37%) si conturi curente (5,6%).
Iar in cadrul portofoliului de obligatiuni, proportia covarsitoare este asigurata de titlurile guvernamentale (70,8%), conform principiului maximei securitati invocat de viceguvernatorul Dijmarescu:
„Spre deosebire de an