(Foto: Agenda Clujeana)
Daca pana acum clujenii puteau sa se eschiveze de la asigurarea locuintelor din varii motive, incepand cu anul viitor, Parlamentul Romaniei va impune obligativitatea asigurarii locuintelor. Decizia care a venit pe fondul calamitatilor naturale ce au afectat si in acest an Romania, va aduce insa si beneficii.
In cazul unor calamitati naturale, clujenii vor fi despagubiti chiar si cu 10.000 de euro. Cu toate acestea, pensionarii si cei cu venituri mici nu au motive de bucurie.
Statul roman a decis ca reconstructia caselor distruse de calamitati naturale goleste prea mult visteria tarii. Astfel, incepand cu anul viitor, clujenii vor fi obligati sa isi asigure locuintele, fiind astfel feriti, cel putin financiar de posibile cutremure, inundatii sau alunecari de teren.
De altfel, pe fondul valurilor succesive de inundatii, acest act normativ a mai fost discutat, dar abia acum a fost gasita o formula care sa multumeasca pe toata lumea. Mai mult, si societatile de asigurari si-au manifestat interesul in colaborarea cu autoritatile, stabilind un model de despagubire a potentialelor victime.
In acest an, la nivelul judetului Cluj, aproximativ 15.000 de oameni au fost afectati de ploile abudente pierzandu-si casele, iar alte 10.000 de persoane si-au piedut terenurile agricole, animalele sau alte bunuri. In urma ploilor care au afectat infrastructura, in acest an, Guvernul Romaniei a alocat 30 de miliarde de lei pentru refacerea drumurilor din judetul Cluj.
Astfel, prin introducerea legii care impune asigurarea locuintelor, Guvernul incearca sa protejeze pe viitor bugetul statului.
De unde bani?
Legea pare a fi una benefica, iar oferta de agentii cu care se poate incheia un contract de asigu