Prefectura Cluj(Foto: )
Astfel, o simpla analiza a problemelor prezentate in cadrul audientelor releva faptul ca Judetul Cluj se afla in plina retrocedare, marea majoritate a cerintelor legandu-se de urgentarea sau solutionarea recuperarii unui teren
Clujenii care isi revendica terenurile preluate in mod abuziv de catre comunisti pot apela cu incredere la ultima lege in ceea ce priveste retrocedarea terenurilor si anume la legea numarul 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si a justitiei. In anul 2006, in judetul Cluj au fost solutionate aproximativ zece mii astfel de cereri.
Mai mult, prin hotarari ale Comisiei Judetene de Fond Funciar s-au solutionat aproximativ 1000 de cereri si alte 12.000 de cereri se afla in curs de solutionare. Cu toate acestea, unii clujenii asteapta de ani buni sa-si reprimeasca fostul teren, iar altii si-au pierdut demult speranta.
Retrocedarea terenurilor, cap de lista
Potrivit Raimondei Boian, purtator de cuvant al primariei municipiului Cluj-Napoca, cele mai dese probleme invocate de catre clujeni se refera la lipsa “locuintelor, a problemelor legate de retrocedari de teren si a problemelor de legate de urbanism. Situatia este aceeasi si in ceea ce priveste clujenii care apeleaza la ajutorul presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Marius Nicoara.
“La domnul Nicoara oamenii vin dupa ce au batut la portile altor institutii, fara a li se rezolva problema. Din pacate, pentru unii dintre ei rezolvarea nu se gaseste nici la noi, CJ Cluj neavand atributii pe legile fondului funciar sau in ceea ce priveste retrocedarea proprietatilor.
Mai mult, nici in problemele legate de justitie nu avem atributii, desi foarte multi vin sa se planga de sentintele pe care le considera nedrepte”, a dec