CAIET DE RETETE De gustibus non discutabant! Dar... "Bogat amestec mai e si Transilvania!", tine sa sublinieze direct din prefata cartii ei de bucate ("Prajiturile ardelenesti" - Editura Compania) doamna Sorina Tibacov. CAIET DE RETETE De gustibus non discutabant! Dar... "Bogat amestec mai e si Transilvania!", tine sa sublinieze direct din prefata cartii ei de bucate ("Prajiturile ardelenesti" - Editura Compania) doamna Sorina Tibacov.
Aproape o Europa in miniatura, caci din Banat si pana-n Maramures s-au tot pus laolalta romani, maghiari, sasi, svabi, sarbi, evrei, ucraineni si mai cati altii or fi fost si-or mai fi inca. Luptand pentru identitate, ei au pastrat-o cu mandrie. In schimb, in ceea ce priveste prajiturile...
Umbland dupa retete prin case de romani, germani sau maghiari, pictorita Sorina Tibacov a constatat ca nimeni nu mai stie ce origine are un desert sau altul si de la cine a aflat secretele scrise in "carnetel".
Si-atunci iti dai bine seama ca toate "prajiturile ardelenesti" iti fac, invariabil, ochi dulci. Fa-le si tu lor!
"Umbland mult dupa retete prin case de romani, germani sau maghiari am constatat ca nimeni nu mai stie ce origine au dulciurileâ¦"
Sorina Tibacov
Prajitura cu bulion INGREDIENTE: pentru foi: 800 g faina, 300 ml ulei, 300 ml suc de rosii, 300 g zahar praf, un plic praf de copt. Pentru crema: o jumatate litru lapte, 60 g faina, 200 g zahar pudra, doua linguri zeama de lamaie, 250 g unt. Apoi o jumatate de borcan cu dulceata acrisoara. Preparare: Se face un aluat care se framanta bine, se lasa o ora la rece si se imparte in patru parti. Se coc patru foi pe dosul tavii, la foc potrivit. Se lasa sa se raceasca. Pentru crema, faina se desface in lapte rece, apoi se fierbe la foc mic pana se ingroasa. Inainte de a o lua de pe foc se adauga zaharul, amestecand continuu. Se lasa la racit si a