Pastel si bucate din Ardeal. Ar fi putut fi un la fel de bun titlu pe care sa-l asez in intampinarea unui artist plastic ce, de dincolo de munti, din Alba noastra, ne trimite carte despre prajituri ardelenesti din vremuri tihnite, cu oameni cumsecade
Deci sa nu stam prea mult la vorba si sa facem exercitii de geografie (si, nu in ultimul rand, de istorie!) culinara ardeleneasca. De dulce. Si la propriu si la figurat.
"Desi multe artiste se feresc de bucatarie de frica sa nu fie etichetate drept «gospodine», eu cred ca arta si gatitul au unele lucruri in comun: proportia, echilibrul, contrastul", isi face simtit in vorbe (gustosul) principiu, pictorita Sorina Tibacov. "Si la gatit ai nevoie de imaginatie, de minte deschisa, de simtul masurii, ca si in arta.
Sa nu uitam ca Brancusi, la Paris, punea varza la murat si gatea pentru prieteni", adauga doamna casei, amintindu-mi povestea pe care o credeam uitata.
Culoarea gustului "Cartea de bucate pe care am alcatuit-o este un omagiu adus, dupa puteri, vremurilor tihnite, oamenilor cumsecade si traditiilor ardelenesti, toate pe cale de disparitie", imi asaza dinainte, nu fara mandrie - dar justificata - tomul iesit de curand de sub tipar. "Legat de asta, in toamna am participat la un festival in Bruxelles, cu dulceturi traditionale romanesti si cu serbeturi. Am avut mare succes". Quod erat demonstrandum!
"Pe mine una, gatitul ma relaxeaza", marturiseste apoi. "Din pacate nu prea mai am timp. La sfarsit de saptamana insa nu rezist tentatiei de a-i rasfata pe ai mei cu ceva bun!"
Dar cum orice regula e facuta spre a fi incalcata, eu sper. Si sper... Pentru ca suntem la mijlocul saptamanii!
Dulce-amar Pastel si bucate din Ardeal. Ar fi putut fi un la fel de bun titlu pe care sa-l asez in intampinarea unui artist plastic ce, de dincolo de munti, din Alba noastra, ne trimite carte des