Prof. dr. Constatin Ionescu Targoviste, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. Paulescu", atentioneaza ca alimentele care duc la obezitate sunt cele cu continut caloric mare. "Ele se regasesc in produsele de origine animala si mai ales in cele cu grasimi in cantitate mai mare. Postul se tine tocmai prin excluderea din alimentatie a acelor produse de origine animala pe baza carora, anterior, s-au creat depozitele energetice respective", a spus prof. dr. Targoviste. Beneficiile abstinentei de la mancare sunt mutiple. "In primul rand, este vorba de scaderea in greutate, care se asociaza cu scaderea nivelului lipidelor plasmatice. De asemenea, se constata o scadere a tensiunii arteriale catre normalitate, o ameliorare in boala diabetica, iar acidul uric inregistreaza si el valori mai mici", a subliniat prof. dr. Targoviste. Perioada de post produce modificarea metabolismului energetic, pe care il regleaza, aducandu-l catre valorile fiziologice. Se explica astfel de ce excesul ponderal si obezitatea sunt primele afectiuni in care se constata o ameliorare dupa perioada de post. Totusi, intr-un post nu se poate slabi deloc sau, din contra, se poate produce ingrasarea. In aceasta situatie sunt persoanele care anterior mancau carne si nu mancau fainoase, cartofi si alte produse. Se poate asista si la asemenea situatie, dar ea este rara. In perioada de post, de regula se slabeste in jur de doua-trei kilograme. Persoanele care doresc sa slabeasca mai mult trebuie sa reduca din consumul de alimente permise. Ele sunt foarte numeroase, iar produsele de panificatie, patiserie, cofetarie, care sunt permise uneori, pot sa conduca si la un exces in greutate", a adaugat medicul nutritionist. La copii, mai multa prudenta In perioada de post, o problema mai delicata se constata la persoanele normoponderale, subponderale sau la copii. "In ceea ce priveste copi