Miercuri de dimineata s-a reluat cel de-al doilea proces in care Saddam Hussein este acuzat de genocid. Fostul lider irakian si-a facut o aparitie sfidatoare si oarecum surprinzatoare dupa ce, cu o zi inainte, refuzase sa mai participe la audieri declarindu-se jignit de atitudinea judecatorului.
Saddam continua sa se considere nevinovat pentru presupusa sa implicare in campania militara Anfal din 1987, cand au fost ucisi peste 180 de mii de kurzi.
Marti seara, el a dat publicitatii o scrisoare in care explica de ce nu mai doreste sa asiste la audierile in proces. Saddam Hussein s-a adresat judecatorului de la Inaltul tribunal penal irakian si a explicat ca nu este lasat sa spuna adevarul.
Fostul lider de la Bagdad a fost condamnat deja la moarte in cadrul unui alt proces, fiind gasit vinovat pentru masacrarea a 148 de siiti. Avocatii sai si ai doi dintre fostii sa colaboratori au depus duminica cereri de apel la sentinta cu moartea.
Saddam a fost condamnat la moarte prin spanzurare in urma cu o luna pentru crime inmpotriva umanitatii in dosarul Dujail, in care a fost judecat pentru uciderea a 148 de siiti. Aceeasi pedeapsa a fost pronuntata in cazul fratelui vitreg al fostului dictator Barzan al-Tikriti si al fostului judecator Awadal-Bander.
Curtea de apel, care are noua membri si poate amenda atat verdictul cat si sentinta, nu are un termen pentru a lua o decizie, insa daca apelul va fi respins, sentinta trebuie aplicata in urmatoarele 30 de zile.
Procesul a fost criticat de o serie de organizatii si experti internationali ca fiind lipsit de impartialitate si influentat politic.
Miercuri de dimineata s-a reluat cel de-al doilea proces in care Saddam Hussein este acuzat de genocid. Fostul lider irakian si-a facut o aparitie sfidatoare si oarecum surprinzatoare dupa ce, cu o zi inainte, refuz