Consultantii Stamen Stantchev si Michal Susak dezvaluie in premiera, in editia din aceasta saptamana a revistei „Capital”, dedesubturile afacerilor din Romania.
In exclusivitate pentru „Capital”, cei doi consultanti internationali, deveniti celebri odata cu izbucnirea scandalului privatizarilor din energie, vorbesc despre ministrii, oamenii de afaceri si politicienii romani pe care i-au cunoscut in ultimii ani.
Inainte de arest
Interviul cu bulgarul Stantchev s-a incheiat cu o ora inainte ca acesta sa intre la o noua runda de audieri in ancheta „gulerelor albe”, de unde nu a mai iesit liber. A doua zi, judecatorii de la Curtea de Apel au emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventiva pentru 20 de zile. Cu Michal Susak am stat de vorba prin telefon. Fostul reprezentant al Credit Suisse First Boston (CSFB) este la Londra si sustine ca nu l-a anuntat nimeni, oficial, ca este pus sub urmarire penala.
Ambii acuza competitia ca ar fi in spatele izbucnirii acestui scandal, si spun ca nu au facut decat sa-si ajute clientii in obtinerea licita a unor contracte. Legalitate care e pusa la zid de procurori.
Imaginea marilor case de consultanta e puternic zdruncinata, iar multe voci sustin ca cel putin CSFB va avea „interdictie” in Romania. Totalul comisioanelor incasate se ridica la 40 de milioane de euro. Trei sferturi din bani au mers la consortiile conduse de CSFB, pentru asistenta oferita la privatizarile Petrom, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.
Comisioane din bani europeni
De asemenea, 4,25 milioane de euro au fost platiti, in contul partii fixe a comisionului, din fonduri PHARE (Distrigaz Sud si Nord, Electrica Banat si Dobrogea, dar si la Electrica Moldova si Oltenia). Banii europeni au fost acordati potrivit procedurilor europene, prin intermediul Oficiului de Plati si Contractare PHARE, din Ministerul Finantelor Publice, si c