Abia s-au plantat cateva seminte pentru padurile de mori de vant. Piata energiei eoliene este de peste 1.000 de ori mai mica decat potentialul sau. "Pionierii", micii producatori, se pregatesc sa faca fata asaltului marilor companii energetice europene.
Abia s-au plantat cateva seminte pentru padurile de mori de vant. Piata energiei eoliene este de peste 1.000 de ori mai mica decat potentialul sau. "Pionierii", micii producatori, se pregatesc sa faca fata asaltului marilor companii energetice europene. Saptamana trecuta, firma satmareana Pentium a pus in functiune cea de-a doua centrala de la Baia, la 70 de kilometri de Tulcea, si are acum o capacitate instalata de 1,65 MW, dupa o investitie de 950.000 de euro. Tot in Tulcea, Eco Prod Energy isi va muta centrala de 660 kW de langa Ploiesti, prima din Romania.
Pentium SRL si Eco Prod Energy au lansat noi proiecte de centrale eoliene in judetul Tulcea, inainte ca italienii de la ENEL sa-si anunte proiectul unui mare parc de centrale eoliene in aceeasi zona.
Zone eoliene favorite mai sunt pe litoral si in nord-vestul tarii, unde se pregatesc sa intre germanii, prin Enercon, dar si prin colosul E.On, ce controleaza distributia electricitatii in Moldova.
Mai sunt atrasi spaniolii de la Iberdrola, lider mondial in materie, si portughezii de la Martifer. Rompetrol asteapta ca stimulentele sa nu se opreasca la scutirea de accize. Lupta cu coloSii. Interesant este ca Pentium SRL si Eco Prod livreaza energie in sistemul national tocmai prin marea concurenta, Enel Dobrogea, fosta filiala a Electrica, preluata de compania italiana. "Conditiile care ni s-au pus pentru a ne da avizul de racordare la retea sunt usor exagerate", spune administratorul firmei Pentium, Dan Chincea. Micul producator a trebuit sa cheltuiasca bani pe echipamente de 28.000 de euro, ce vor deveni, gratis, proprietatea Enel. Asa s