Niciun procuror nu a fost nominalizat, în 2006, la distincţia "Meritul Judiciar". În schimb, judecătorii s-au autopropus "în masă" pentru o diplomă decisivă la avansarea în funcţie. a primi diploma "Meritul Judiciar". Ministrul justiţiei, Monica Macovei, cea care ar fi trebuit, potrivit legii, să facă propunerile pentru procurori la aceeaşi distincţie, nu a trimis preşedintelui niciun nume. Ministrul transmite că aceste diplome ar trebui să fie acordate în baza unor motivări deosebite.
Membrii CSM şi-au însuşit, fără să clipească, propunerile formulate de Curţile de Apel din ţară, fără să se întrebe nimeni despre modul în care colegiile de conducere din instanţe au făcut nominalizările la diploma "Meritul Judiciar". Trebuie spus că din colegiile de conducere fac parte îndeosebi judecătorii cu funcţii, iar pe lista propunerilor se regăsesc în majoritate chiar aceştia. Cel mai elocvent exemplu este cel al instanţelor de pe raza Curţii de Apel Bucureşti. Printre propuneri se află Dan Lupaşcu, preşedintele Curţii, alături de trei vicepreşedinţi şi cinci şefi de secţie din aceeaşi instanţă. La Tribunalul Bucureşti, printre cele 37 de nominalizări se regăsesc preşedintele Mona Lisa Neagoe, doi vicepreşedinţi şi toţi cei opt şefi de secţie.
Preşedinţi de instanţă, în top
La instanţele inferioare din Capitală sunt propuşi preşedinţii judecătoriilor din sectoarele 1, 2, 4 şi 6. Pe raza Curţii de Apel Bucureşti s-au mai autopropus preşedinţii tribunalelor Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman şi ai judecătoriilor: Călăraşi, Olteniţa, Lehliu Gară, Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Slobozia, Videle, Cornetu. Modest, Colegiul de Conducere al Judecătoriei din Bolintin Vale a decis că distincţia "Meritul Judiciar" nu se va acorda, în anul 2006, niciunui judecător.
Parchetele nu au convins-o pe Macovei cu CV-urile
Ministrul justiţiei, Monica Macovei,