reparatele din carne de porc pregatite de Ignat sunt cele care fac faima bucatariei traditionale romanesti in perioadele Sarbatorilor de iarna. Prin modul special de preparare, aceste produse pot fi mancate si intr-o perioada mai lunga de timp. Caiet de retete - Preparate din carne de porc
Preparatele din carne de porc pregatite de Ignat sunt cele care fac faima bucatariei traditionale romanesti in perioadele Sarbatorilor de iarna. Prin modul special de preparare, aceste produse pot fi mancate si intr-o perioada mai lunga de timp.
Se taie porcul si, imediat ce este injunghiat, i se colecteaza sangele intr-un vas curat. Sangelui i se adauga o lingura de sare si se amesteca foarte bine, ca sa nu se inchege pana la prepararea sangeretelui sau a tobei in sange.
Caltabos. Se prepara din inima, plamani, splina, carne de la gat, care se fierb bine. Se lasa la racorit si apoi se toaca la o masina cu sita fina. Daca avem un kilogram de tocatura, punem la fiert, numai pe jumatate, 500 g orez, pe care il spalam apoi cu apa rece. Trei cepe mari, tocate marunt, se prajesc usor si apoi se amesteca in orezul racit, cu sare, piper pisat, ienibahar pisat si toata tocatura. Cu acest amestec se umple matul de caltabos, care a fost curatat si tinut in apa rece cu otet, apoi bine limpezit si scurs. Se leaga matul umplut, se inteapa in cateva locuri, ca sa nu se sparga la fiert, si se pune in apa in care au fiert organele, cam 20 de minute, in clocote mici, la foc potrivit. Caltabosul se serveste cald, cu zeama in care a fiert, sau rece. Dupa ce a fiert, caltabosul se poate aseza si in cuptor, intr-o tava in care am adaugat doua cani de zeama in care a fiert si o cana de vin alb. Se toarna peste el din cand in cand zeama din tava. E foarte bun cald, dar si rece. Caltabosul se poate afuma dupa ce a fost zvantat. Se serveste cu garnitura de cartofi, cu mujdei, cu mur