Ce loc mai bun sa petreci Craciunul decat casa unei moldovence vrednice, care stie rostul bucatelor si-al meselor intinse sarbatoreste? N-o sa-mi gasiti vina ca, gurmand cum ma stiti, m-am (auto)invitat anul asta la masa Vioricai Fodor, "hangita" din tinutul Neamtului. Romania culinara - Piatra-Neamt
Ce loc mai bun sa petreci Craciunul decat casa unei moldovence vrednice, care stie rostul bucatelor si-al meselor intinse sarbatoreste? N-o sa-mi gasiti vina ca, gurmand cum ma stiti, m-am (auto)invitat anul asta la masa Vioricai Fodor, "hangita" din tinutul Neamtului, cea care a dat bucataria buzoiana, de campie, pe savoarea mancarurilor megiesilor lui Creanga si ai lui Hogas (Aia mancai de varza, nu eu! Si daca nici de vorba lor nu tineti seama, cand incep ei a povesti despre sarmalutele "batjocorite" cu smantana, pui fripti, alivenci si poale-n brau, atunci nu stiu, zau, cat imi veti da crezare mie!). Dar, "vorba ceea", decat sa dau din gura degeaba, mai bine s-o fac cu folos. Si⦠sa va spun cam ce m-asteapta "anul aista" la masa cea gospodareasca a moldovencei noastre.
Bucate pentru Craciun. "Chiar daca orasul e la o aruncatura de bat (n.r. - si chiar asa este, caci hanul Vioricai Fodor e la numai cateva zeci de metri distanta de indicatorul care marcheaza iesirea din Piatra-Neamt, spre Bicaz), noi aici gatim traditional, ca pe vremea razasilor lui Stefan. Cu zece zile inainte de Craciun taiem porcii si incepem a pregati din ei cele de trebuinta pentru masa de sarbatoare. Facem chisca, sangerete, toba, lebar, costita afumata si rulada din burta porcului. Dupa ce o pregatim dupa reteta (n.r. - am cerut-o si eu pentru dumneavoastra), o fierbem in zeama de varza. Se face asa de frageda! E o delicatesa!"
Ce alte bucate se mai aduc mesenilor de Craciun? "Slaninuta, racituri din cap de porc, friptura la tava si la gratar si, neaparat, jambon afumat