Daca Pastile sta sub semnul "luminii", Craciunul este intotdeauna asociat cu "caldura". Caldura sufleteasca, pe care crestinii o contrapun frigului de afara. Caldura bucatelor si a focului din soba. Caiet de retete - masa de Craciun
Daca Pastile sta sub semnul "luminii", Craciunul este intotdeauna asociat cu "caldura". Caldura sufleteasca, pe care crestinii o contrapun frigului de afara. Caldura bucatelor si a focului din soba. Caldura sentimentelor si, nu mai putin, caldura credintei in destinul Pruncului Sfant, ce se naste in aceasta noapte pentru a mantui omenirea.
Masa de Craciun in acest context capata si ea puternice accente rituale. Bucatele gustoase nu vor lipsi, asa cum nu lipseste nici vinul. Iar colindatorii sunt "omeniti" cu nuci, mere si colaci. Colaci rotunzi, precum Soarele si Luna.
Colacul oferit colindatorului preia o parte din superstitiile pagane ale graului, al carui spirit se credea ca vegheaza asupra casei, a oamenilor ei si a animalelor din batatura. Se spune ca turtele facute de Craciun se pastreaza pana primavara, cand se pun intre coarnele vitelor care pornesc la arat, ca sa fie recolta imbelsugata.
Credintele sunt parca fara de numar. Asa cum fara de numar sunt si retetele mancarurilor ce se pun pe masa de Craciun. Noi am cules pentru dumneavoastra cateva de la Elena Popa, sotia mesterului de masti din Tarpesti, si de la Viorica Fodor, din Piatra-Neamt.
Harzob de pastrav
Pastravul se eviscereaza si se spala, apoi se tine la bait cu: piper, sare, usturoi, unde se lasa intre 4 si 12 ore. Se pune la zvantat, apoi se afuma cu lemn de fag. Se fac palete din lemn de alun, tesute cu ata. Pe una dintre aceste palete se asaza crengute de brad, deasupra pestele, apoi alte crengute si cealalta paleta. Se leaga la capete, se tund crengutele de brad si i se da forma de harzob. Pestele se pune in cetina fierbinte