Potrivit analistilor citati de Cotidianul, decizia de a amana cu doi ani privatizarea CEC este una buna, pentru ca statul trebuie sa-si pastreze influenta in domeniul bancar, sau neinspirata intrucat un investitor strain i-ar fi ridicat cota de piata.
Evenimentul Zilei face un calcul si estimeaza valoarea CEC la maximum 700 de milioane pentru pachetul scos la vanzare, in timp ce ministrul Vladescu ar fi asteptat o oferta mai mare.
Romania Libera scrie ca un alt motiv pentru masura luata este unul politic, legat de un calcul de imagine pentru premierul Tariceanu.
Curentul percepe aceasta amanare ca o nereusita a statului si prevede ca administrarea CEC de catre stat ar afecta si mai mult buzunarul romanilor.
Cat face afacerea CEC
Raluca Barbuneanu
Ministrul finantelor sustine ca CEC face cel putin un miliard de euro. Insa bancherii au cu totul alta parere. Potrivit lui Bogdan Baltazar, consultant la un moment dat pentru unul dintre candidati - Rabobank -, pretul pentru CEC n-ar trebui sa depaseasca 650 de milioane de euro.
Calculele EVZ indica un pret intre 616 si 700 de milioane de euro pentru 100 la suta din CEC, in conditiile in care institutia ar fi la fel de profitabila ca bancile listate - BRD, Banca Transilvania - sau ca BCR.
Cifrele au fost calculate pornind de la capitalizarea bursiera, respectiv valoarea BCR in functie de pretul de privatizare. Au fost apoi raportate la cota de piata - rezultand o suma intre 220 si 225 de milioane de euro pentru fiecare punct de cota de piata.
In conditiile in care CEC are doar 4,04% din activele bancare, rezulta o valoare totala de maximum un miliard, deci maximum 700 de milioane pentru pachetul scos la vanzare.
Insa valoarea reala poate fi chiar mai mica daca luam in calcul faptul ca CEC inregistreaza profituri foar