potroace, sarmalele şi dulciurile. O masă bogată şi gustoasă poate fi alcătuită tot din preparate tradiţionale, dar cu calorii mai puţine şi fără riscul indigestiei. Cine nu s-ar bucura de potroace, sarmalele şi dulciurile. O masă bogată şi gustoasă poate fi alcătuită tot din preparate tradiţionale, dar cu calorii mai puţine şi fără riscul indigestiei. Cine nu s-ar bucura de o friptură cu mirodenii, alături de un vin vechi sau pregătit din fructe? Cine ar refuza un cozonac aromat, doldora de nuci, stafide şi rahat sau un platou de prăjiturele? Iată însă şi câteva sugestii pentru un meniu nonconformist, din care cititorii pot selecta, după pofta inimii. Alături de cei dragi, să aveţi un Crăciun îmbelşugat şi fericit!
Nuferi din cozonac cu fructe
Ingrediente: 600 g făină, câte o linguriţă rasă de scorţişoară, cuişoare, nucşoară, 50 ml ulei de măsline, drojdie proaspătă cât o alună, 100 g zahăr, 250 ml lapte, 3 ouă, puţină sare. Pentru umplutură: 4 banane, 300 g caise deshidratate, 100 g zahăr, arome - esenţă de vanilie, zmeură -, 50 ml apă fiartă şi răcită.
Preparare: Pregătim o cocă din făină, sare şi aromele măcinate. În laptele încălzit topim untul şi adăugăm drojdia şi zahărul. Această maia va fi lăsată la dospit o oră. Apoi o frământăm şi-i adăugăm uleiul, albuşurile şi gălbenuşurile bătute spumă. Sarea o adăugăm la sfârşit. Lăsăm aluatul să crească lângă aragaz. Umplutura o pregătim din bananele şi caisele tăiate mărunt şi înmuiate în esenţe de vanilie şi rom. Când blatul a crescut, îl împărţim în două bucăţi, pe care le întindem pe planşetă. Prima foaie, acoperită cu fructe, va fi pusă într-o tavă lată de cozonac, bine unsă. Din a doua bucată de cocă vom face un rulou pe care-l tăiem în 10 bucăţele rulate ca melcişorii. Acestea le aşezăm deasupra umpluturii. Cozonacul care va avea aspectul unor nuferi va fi lăsat la copt la foc