"Vand cazan de tuica, in stare foarte buna, pret negociabil". Presa locala este plina de astfel de anunturi ce tradeaza teama de UE a micilor producatori de bauturi spirtoase.
Dupa ce au aflat ca integrarea Romaniei in UE aduce o serie de restrictii in domeniul obtinerii spirtoaselor, taranii se tem sa mai tina in curte alambicul, de teama amenzilor pe care le-ar putea primi de la Fisc.
Oamenii erau obisnuiti sa produca atat rachiu cat vor, fara sa dea socoteala statului. "astia vor sa ne termine toate traditiile. A venit aviara si ne-au luat pasarile. Apoi a venit pesta si ne-au luat porcii. Nici sa ne inecam amarul in bautura nu mai putem, ca ne pun sa platim impozite pe tuica facuta la noi in batatura", spune Ion Dumitrache din comuna prahoveana Teisani, recunoscuta pentru spirtoasele produse de localnici.
In aceasta perioada, aerul din Teisani miroase a fum de brad si a tuica de pruna. Oamenii de aici folosesc o reteta veche de sute de ani pentru a obtine o tuica de 50 de grade. Ei culeg prunele vara tarziu, cand sunt foarte coapte si le tin la fermentat in butoaie din lemn de brad.
"Dupa ce prunele ajung sa pluteasca deasupra, sunt numai bune de pus in alambic. Facem foc de lemne si asteptam sa iasa tuica. Nu punem zahar, asa cum fac altii ca s-o lungeasca, ci o lasam asa cum ne-o da Dumnezeu. Apoi o asezam in butoaie de dud si asteptam s-o roada timpul", povesteste Ion Dumitrache.
Au ascuns alambicurile de comunisti
In plin proces de distilare, oamenii isi aduc aminte cu manie de epoca comunista, cand proprietarii de cazane de tuica riscau sa faca puscarie pentru ca fabricarea bauturilor alcoolice devenise monopol de stat. In zona exista o singura distilerie, iar producatorilor clandestini li intocmeau dosare penale.
Dupa Revolutie, cea mai mare bucurie a celor din Teisani a fost aceea ca si-au putut scoate la lumina alambicur