(Foto: Monitorul de Cluj)
Ce-i lipseste fata de un Graz, Nantes, Pireu, San Sebastian sau Manchester si ce aduce in plus fata de ceea ce se poate gasi altundeva in peisajul urban al UE? Mai multi europeni „vechi“ - spanioli, italieni, francezi, greci sau germani - aflati la Cluj-Napoca la studiu, in vizita sau cu afaceri au acceptat provocarea Monitorului de Cluj de a da o nota statutului european al orasului nostru.
David Pascal, patronul creperiei "La Galerie“
S-a nascut la Tours, in Franta. Se simte francez, corsican, putin spaniol - dupa ce a lucrat mai multi ani in Tenerife -, putin sud-american - dupa ce a trait momente unice in lumea spaniola de peste ocean - si putin european. Acum, dupa ce si-a deschis o afacere in Cluj-Napoca, invata sa simta romaneste.
Vorbeste o romana impecabila, pare sa se fi acomodat cu eternele tergiversari birocratice romanesti si doar cele doua geci tip „polar“ trase una peste alta prin Cluj la peste 3 grade tradeaza dorul dupa caldura Corsicii sau a insulelor Canare. „In pricipiu, nu exista mari diferente intre Cluj-Napoca si un oras din Europa Vestica.
Clujul are spiritul sau aparte, desigur, dar oamenii sint europeni aici, au o cultura in buna parte comuna cu Vestul continentului, sint crestini, iar asta conteaza, de asemenea, foarte mult“, analizeaza David Pascal.
Ii place la Cluj spiritul studentesc, diversitatea ofertei culturale, dar si faptul ca aici, spre deosebire de Franta, gasesti un magazin sau un bar deschis la orice ora din noapte, ca si taxiuri ieftine, cum n-a mai vazut in Europa.
Priveste cu un ochi expert dezvoltarea urbanistica a Clujului, admira lucrarile proaspete din centrul istoric, dar observa extinderea necontrolata a cartierelor de case. Tot ce nu-i place la Cluj in