Noua strategie energetica a fost prezentata de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
Conflictul dintre Rusia si Belarus in privinta petrolului a relansat problema independentei energetice a Uniunii Europene. Comisia Europeana prezinta, miercuri, un plan de masuri, prin care se urmareste reducerea consumului de combustibili si a nivelului poluarii din statele membre.
Potrivit BBC, aceste propuneri - printre care se numara liberalizarea deplina a sectorului energetic - trebuie sa fie acceptate de toate statele membre. Analistii apreciaza, insa, ca unele dintre aceste propuneri, in mod special cea privind incurajarea competitiei in sectorul energetic, ar putea declansa o serie de disensiuni.
Preocuparile Comisiei Europene au loc in conditiile in care cinci state europene sunt afectate de razboiul petrolului dintre Rusia si Belarus. Este vorba despre Polonia, Germania, Cehia, Slovacia si Ungaria, state care nu mai primesc petrol rusesc prin conducta Drujba.
UPDATE:Informatiile referitoare la o posibila intelegere intre Moscova si Minsk sunt deocamdata contradictorii. Desi presedintia belarusa anunta ca Putin si Lukasenko au ajuns la un compromis, Kremlinul a confirmat, miercuri, doar discutia telefonica dintre presedintele Putin si omologul sau belarus, fara a face referire la vreun compromis, informeaza Reuters.
Criza dintre Rusia si Belarus, considerata inacceptabila de europeni
Mesajul europenilor a fost foarte ferm, atat Comisia Europeana, cat si presedintia germana a Uniunii considerand inacceptabila criza dintre Rusia si Belarus, care afecteaza unele state membre si despre care statele furnizoare de resurse energetice nu au discutat cu partenerii lor europeni.
Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a criticat atat Belarusul, cat si Rusia si a spus ca aceasta disputa cu efect