Evenimentul Zilei publica mostre din poeziile licentioase ale poetului, putin cunoscute publicului larg.
Adevarul anunta un concurs de poezie dedicat aniversarii poetului national. Curentul prezinta sumar biografia lui Mihai Eminescu.
Si Cronica Romana aminteste importanta zilei de 15 ianuarie si controversele din ultimii ani legate de numele poetului national.
Eminescu necenzurat
Florentina Ciuverca; Catalina George
Editarea recenta a "Povestii povestilor" de Ion Creanga, la Humanitas, pune din nou in discutie publicarea poeziilor licentioase ale lui Mihai Eminescu.
La un an dupa ce unele dintre ele au fost citite in Club A, sub titulatura "Eminescu, interzis minorilor", atribuirea lor "poetului national" crispeaza inca intelectualitatea pudibonda si pe romanii fideli mitului "omul deplin al culturii romanesti".
Nicolae Tone, directorul Editurii Vinea, cel care anuntase in 2006 ca va reuni poeziile intr-un volum, a renuntat la idee: "E o chestiune de curaj sa publici aceste texte, pentru ca lumea nu e obisnuita sa-si priveasca cu detasare personalitatile. De fapt, valoarea lui Eminescu nu scade cu absolut nimic din cauza lor".
Mitul "Luceafarului poeziei romanesti" e inca solid: o demonstreaza si locul trei pe care l-a ocupat la concursul "Mari Romani", in cadrul campaniei initiate de TVR.
Integral in Evenimentul Zilei
Premii pentru cei care ii stiu poeziile lui Eminescu
Cunoscatorii operei lui Mihai Eminescu se vor intrece, astazi, in Parcul Obor. Concursul, intitulat "Efectul Eminescu", include mai multe probe: recitare, lectura de poezie intr-o limba de circulatie internationala, interpretare de romante si cantece pe versurile poetului, intrebari-fulger despre opera eminesciana.
Juriul, alcatuit, printre altii, din Dumitru Zamfira, Co