Ingrediente:
Varza murata, orez, nuca, ceapa, condimente dupa gust (piper, boia dulce, boia iute, oregano), sare, ulei, bulion, zahar, mirodenii dupa gust (cimbru, busuioc, nucsoara, foi de dafin).
Preparare:
Varza se pregateste ca pentru sarmale obisnuite. Nuca se da la cuptor pana se rumeneste, apoi se pune intr-un servet curat si se sfarama cu o sticla sau cu facaletul. Ceapa se toaca marunt si se rumeneste in ulei odata cu orezul bine spalat … Cand ceapa isi schimba culoarea, se pun mirodeniile si sarea. Se ia vasul de pe foc si se lasa la racit. Se pune nuca in compozitia de ceapa, mirodenii si orez. Se ia din compozitie cu o lingura, cantitati cat sa incapa pe foaia de varza, rulandu-se cu grija. Este o operatiune mai delicata, deoarece compozitia aceasta nu este legata, ca in cazul compozitiei de sarmale cu carne. Se toarna ulei pe fundul vasului in care vor fierbe sarmalele. Se aranjeaza un strat de varza murata tocata. Apoi, se aranjeaza sarmalele.
Deasupra sarmalelor se asterne un strat de varza tocata, si peste tot se va pune 1-2 frunze de varza. Se pune apa pana se acopera tot, si se aseaza vasul pe aragaz, la foc potrivit. Uneori se va spuma si se va misca vasul cu miscari energice. Cand sarmalele incep sa scada, se incinge cuptorul si se pune vasul in cuptor la foc potrivit. Din cand in cand, se scoate vasul din cuptor, se scurge din vas cate putin din zeama, zeama va fi returnata peste varza de deasupra. Cand sarmalele sunt aproape gata, se scoate cam un polonic din zeama. In zeama scoasa, se pun 2-3 linguri de bulion, se va potrivi de sare si se va turna deasupra sarmalelor, avand grija ca in prealabil, foile de varza ce au fost puse deasupra sa fie inlaturate.
Se aseaza iarasi vasul in cuptor, unde va sta pana cand vor scade sarmalele.
Ingrediente:
8 Varză murată, 8 orez, nucă, 8 ceapă, 8 condimente după gust