Nici una dintre statiunile montane din Valea Jiului, Straja sau Parang (judetul Hunedoara), nu poate fi acreditata, din cauza ca nu indeplinesc normele minimale de igiena impuse de Comisia Europeana. Mai mult, pensiunile de aici risca sa fie inchise din aceleasi motive.
Turismul la standarde europene mai are de asteptat, in conditiile in care cabanele nu au nici macar un sistem de canalizare, dar oficialii avertizeaza ca lucrurile nu pot continua asa. Comandantul Politiei Sanitar-Veterinare Petrosani, dr.
Octavian Popescu, a declarat ca “nici Straja si nici Parangul nu dispun de microstatii ecologice (statii de epurare a apelor uzate de mici dimensiuni - n.r.). Daca nu-si rezolva sistemul de canalizare, de apa si filtrele ecologice, pensiunile risca sa fie inchise”, a avertizat acesta.
Paradoxal, nu cu mult timp in urma, Straja a primit din partea Ministerului Turismului statut de “statiune turistica de interes national. Popescu sustine, insa, acum ca acreditarea va trebui retrasa pana la remedierea deficientelor, pentru ca reprezentantii Comisiei Europene nu vor aviza niciodata aceste statiuni asa cum se prezinta la ora actuala.
Apele menajere se scurg direct in parau
In Straja exista circa 300 de cabane si pensiuni turistice, iar in Parang sunt peste 200, majoritatea neclasificate conform reglementarilor legale, astfel ca se practica de ani buni turismul “la negru”.
Mai mult, daca Straja nu are deloc sistem de canalizare, statiunea Parang foloseste nucleul canalizarii de la Cabana Rusu, insa acest sistem este subdimensionat si nu poate prelua intreaga cantitate a apelor menajere, care ajung sa fie deversate direct in paraiele din zona.
Seful Politiei Sanitar-Veterinare a precizat ca nu s-au stabilit termene