Impotriva Rusiei sunt 19.300 de sesizari, iar alte 9.000 provin din Turcia
Pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) se aflau, la inceputul anului 2007, nu mai putin de 10.850 de cazuri din Romania, se arata in raportul anual al CEDO, publicat acum doua zile.
Plangerile referitoare la tara noastra ocupa 12,1% din toate sesizarile aflate pe rolul acestei instante. Doar impotriva Rusiei se inregistreaza mai multe plangeri - 19.300 de cazuri -, iar Turcia, cu 9.000 de sesizari, este pe locul trei.
Din nenumaratele plangeri depuse la CEDO, aceasta instanta a reusit, in 2006, sa identifice 64 de cazuri din Romania in care s-au constatat incalcari ale conventiei drepturilor omului. In mod previzibil, majoritatea, respectiv 39, s-au referit la incalcarea dreptului de proprietate.
In alte 24 de cazuri, CEDO a constatat incalcarea dreptului la un proces corect, iar patru cazuri s-au referit la dreptul la viata privata si de familie. Printre exemplele referitoare la Romania, prezentate in raportul anual al CEDO, se afla cazul Filip, in care reclamantul a fost trimis in mod nejustificat intr-un spital de psihiatrie.
Macovei: Puneti bani in Fondul Proprietatea
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg urmeaza sa se pronunte, in 2007, asupra a 180 de reclamatii tip cazul Brumarescu.
In urma modificarilor aduse Legii 10 privind imobilele nationalizate, CEDO a constatat ca noua legislatie a Romaniei prevede ca pagubitii, in urma nationalizarilor caselor lor, au dreptul la o indemnizatie la valoarea pietei, daca nu li s-a restituit imobilul, adica o compensatie in participatii la un fond de investitii, respectiv Fondul Proprietatea.
CEDO a stabilit recent, in mai multe decizii ale sale, ca Fondul Proprietatea "nu functioneaza de o maniera in care sa poata reprezenta