Separarea fumătorilor de nefumători în restaurante, baruri şi cafenele provoacă cheltuieli suplimentare şi chiar pune în pericol unele afaceri. „Spaţiul pe care îl avem este foarte mic şi, oricât ne-am gândit, nu prea pare să existe nicio soluţie să-l împărţim. Aşa că, pentru moment, am interzis total fumatul. Iar asta ne face să pierdem foarte mulţi clienţi. Cei mai mulţi vin aici la o cafea şi, când aud că nu-şi pot aprinde şi o ţigară, se ridică şi
Separarea fumătorilor de nefumători în restaurante, baruri şi cafenele provoacă cheltuieli suplimentare şi chiar pune în pericol unele afaceri.
„Spaţiul pe care îl avem este foarte mic şi, oricât ne-am gândit, nu prea pare să existe nicio soluţie să-l împărţim. Aşa că, pentru moment, am interzis total fumatul. Iar asta ne face să pierdem foarte mulţi clienţi. Cei mai mulţi vin aici la o cafea şi, când aud că nu-şi pot aprinde şi o ţigară, se ridică şi pleacă“. Cafeneaua „La Luna“ din Timişoara nu este decât unul din multele localuri româneşti care s-au trezit că aderarea la Uniunea Europeană le obligă să scoată din buzunar bani sau chiar să renunţe la o bună parte a clienţilor. Normele Bruxelles-ului, prin care fumatul în unităţile de alimentaţie publică poate avea loc doar în locuri special amenajate, se aplică de la 1 ianuarie şi în România.
La „Taverna Romană“ din Ploieşti, lucrurile stau ceva mai bine. „Noi avem o sală mare, de 120 de locuri, şi două saloane mai mici, de 70 de locuri. După 1 ianuarie, prima sală a fost dedicată nefumătorilor, iar saloanele, fumătorilor. Acum, pentru acestea din urmă trebuie să cumpărăm purificatoare de aer şi am înţeles că ne vor costa cam 2.000 de euro“, povesteşte şefa de unitate Georgeta Pătraşcu. Şi la „Roata norocului“, restaurant aflat în Braşov, pe şoseaua ce duce spre Poiană, configuraţia cl