- Economic - nr. 267 / 7 Februarie, 2007 UE si Romania
Cerinte severe pentru produsele din carne Un ordin comun al Ministerului Agriculturii si al Autoritatii Sanitar-Veterinare glasuieste asa: produsele de carne vor putea fi comercializate numai daca vor respecta anumite standarde cerute de catre UE privind calitatea si igiena. Mai concret, cei care fabrica produse din carne vor fi obligati sa aplice noile reglementari incepand cu 8 aprilie 2007, la 90 de zile de la publicarea actului normativ in M.O. Una dintre cerinte este ca suprafata exterioara a produselor din carne obtinute prin tratament termic, precum toba, caltabosii, salamurile si carnatii, sa fie curata si nelipicioasa, fara mucegai sau corpuri straine, de culoare specifica sortimentului. De asemenea, daca sunt taiate, produsele trebuie sa arate ca o pasta omogena, compacta, fara corpuri straine, bucati de os sau aglomerari de grasime si condimente, iar feliile isi vor pastra integritatea, la taiere, in cazul sortimentelor prelucrate termic, realizate din carne tocata. Pentru afumaturi sunt stabilite o serie de norme separate, care prevad, printre altele, ca aspectul sectiunii sa fie caracteristic "piesei anatomice respective". De asemenea, actul normativ stabileste cu rigurozitate cantitatea maxima de apa dintr-un produs din carne, care variaza intre 85 la suta, in cazul conservelor pentru copii, si 35 la suta, in componenta carnatilor si salamurilor. Totodata, producatorii trebuie sa tina cont de regulile privind cantitatea maxima de substante grase, intre 5,6 si 50 la suta, sau de proteine.
Stiri bancare
Romexterra urmareste marirea cotei de piata Romexterra Bank, parte a grupului financiar MKB _ Bayerische Landes Bank, isi propune pentru acest an o crestere a cotei de piata pana la 1,1 la suta, din punct de vedere al activelor. Printre altele, banca anunta extinderea retele