Piata constructiilor din Constanta este una dintre cele mai dinamice din tara. O spun si cei la la Cadastru si Publicitate Imobiliara, dar si bancile care acorda credite imobiliare, adica institutiile care simt cel mai bine pulsul pietei. Din pacate, in ultima vreme, exista un deficit important de forta de munca, ce are drept cauza exodul acesteia spre Occident. Daca nu se iau masuri urgente pentru remedierea situatiei, piata constructiilor din Constanta risca sa intre in colaps.
Oficialii de la o banca comerciala specializata in acordarea de credite imobiliare spuneau, de curand, ca judetul Constanta a cunoscut cea mai mare dezvoltare imobiliara din intreaga tara, exceptand, desigur, municipiul Bucuresti. Acest lucru a fost recunoscut, de curand, si de directorul Agentiei Nationale de Publicitate Imobiliara, care a plasat judetul nostru printre cele mai active din acest punct de vedere. Dezvoltarea fantastica a acestui domeniu a adus cu sine si o problema: forta de munca din Constanta a inceput sa fie din ce in ce mai redusa. Pe langa cresterea foarte mare a cererii, a mai intervenit un fenomen: exodul spre Vest. Sedusi de salariile mult mai mari, cei care munceau in constructii au ales tari precum Spania, Italia sau chiar Israel, unde putea castiga de pana la zece ori mai mult.
Negocierea, mama comertului
Principalul motiv pentru care muncitorii romani prefera Occidentul este salariul. In Constanta, de exemplu, retributia zilnica a unui muncitor necalificat nu depaseste 15 lei. Evident, daca locuinta este construita in regie proprie, puteti negocia tarifele direct cu muncitorii sau cu seful de echipa. Suma pe care trebuie sa o platiti creste cu cat serviciile pe care le cereti presupun o munca mai calificata. Astfel, pentru un electrician, faiantar sau zugrav suma minima de plecare pentru negociere, pe zi, nu scade, de obicei, sub 40 de